Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Pusztulat

Pusztulat Extra #1 Magányos torony a semmi közepén

Pusztatorony, Somogyvámos

2018. október 22. - Indián János

Ha Somogyvámosról bármi is beugrik az embernek, az általában a Krisna-völgy, mivel ebből a kis somogyi zsákfaluból nyílnak az Indiai Kulturális Központ és Biofarm kapui. A hazai Krisna-tudatú közösség Közép-Európa legnagyobb öko-közössége. Tagjai önfenntartó-önellátó életmódra törekszenek, hétköznapjaikba pedig bárki beleshet, aki hajlandó megfizetni a belépő árát (megéri). Az idén már a 25. születésnapját ünneplő farm folyamatosan bővül, épül és szépül, többek közt iskolával, étteremmel, templommal, tehenészettel, méhészettel, botanikus kerttel és dísztavakkal várja vendégeit. Somogyvámosnak azonban nem ez az egyetlen nevezetessége. Kevesen tudják, de itt található a megye egyik legfontosabb középkori műemléke is.

pusztatorony_0.jpg

somogyvamos_cimer.pngSomogyvámos címere

Ha vetünk egy pillantást a falu címerére, annak is az alsó felére, akkor egy templom romjainak rajzát fedezhetjük fel rajta. A rajz pedig nem véletlenül került oda, a templomrom a valóságban is létezik, szikár tornya immár több mint 800 éve magasodik a somogyi táj fölé.

A Pusztatorony felé táblák jelzik az irányt Somogyvámosról, melyek egy viszonylag jól járható földútra kalauzolnak. Az út aztán felkapaszkodik egy elég meredek dombhátra, a távolban pedig máris feltűnik a torony, ami egy kilövésre kész rakétaként nyújtózkodik az ég felé. Valaha egy kis falu házai vették körül, de ma már minden irányban szántóföld húzódik, amerre csak a szem ellát.

Történeti áttekintés

torok_hodoltsag.jpgA somogyvámosi Pusztatorony története a XII. századig nyúlik vissza. Akkoriban egy falu állt itt, s ennek a falunak építettek egy kicsi, félköríves szentélyű kápolnát. A XIII. század végén a kápolnát átépítették; a hajót és a szentélyt megnagyobbították, valamint ekkor emelték a tornyot is. A török hódoltság alatt aztán a falu a templomot leszámítva teljesen elpusztult, még a neve is feledésbe merült (egy kutatás szerint talán egy Csopak nevű falu lehetett itt). A szomszédos Vámos község azonban fennmaradt, aminek a külső területén, az Ihász-dűlőnek nevezett részen áll ma a Pusztatorony, ami azóta is fáradhatatlanul dacol az idővel.

A templomot ugyan megviselték a századok, de a torony, a szentély egy része és a nyugati fal máig megmaradt. Legnagyobb érdekessége a téglából épült torony, ami négyzetes alapból indul, a derekánál nyolcszögletűvé alakul, majd ugyancsak téglából rakott gúlasisakban végződik. Odabent teljesen üres, a lépcsők és a szintek már eltűntek, de a magasba pillantva még láthatók a harangtartó gerenda maradványai.

Kattints a képre a galéria megnyitásához

Egy 1968-ban végzett ásatás során kiderült, hogy az egyhajós épület eredetileg késő román stílusban épült, és sokkal kisebb volt, majd egy évszázaddal később építették át kora gótikus stílusban. Erődtemplomként is funkcionált, a falu lakossága az erős falak között találhatott menedéket háború idején. Mára Somogyvámos jelképévé vált, így a helyieknek külön öröm, hogy 2011-ben megkapta a Somogy Megyei Közgyűléstől az ’Örökségünk – Somogyország kincse’ kitüntető címet.

Vámosok találkozója

A „Vámos” kifejezés arra utal, hogy a község a középkorban vámszedőhely volt. Az ilyen nevű településeket alapvetően ez a történelmi múlt köti össze. A Vámosok többsége Magyarországon található, de akadnak még Erdélyben és a Felvidéken is. 2007-ben megalakult a Vámos Települések Szövetsége, s azóta minden évben megtartják a Vámos Települések Találkozóját a tagtelepülések valamelyikén, ahol egy ünnepélyes vámszedést (jelképes ajándék a szervező település számára) követően különféle rendezvények, vetélkedők, utcabál keretein belül mulatnak együtt a vámosiak.

vamosok.jpg

Életem során számtalan alkalommal haladtam a Balatontól Kaposvár felé vagy fordítva, és a messzeségben gyakran ütközött a tekintetem egy toronyba, ami a milliónyi kukorica öleléséből emelkedett a magasba, de sose vettem a fáradságot, hogy utánajárjak, mi is ez a torony. Egészen mostanáig. A döntést pedig nem bántam meg, a Pusztatorony ugyanis lenyűgöző látványt nyújt, ahogy a tengernyi szántóföld kellős közepén áll magányosan, az elfeledett történelem néma őreként.

pusztatorony_9.jpg

Ezentúl Pusztulat Extra címke alá kerülnek az olyan helyekről szóló posztok, amik nem túl szorosan, hanem csak lazán (vagy még annyira se) kapcsolódnak a blog témájához, de valamilyen okból mégis szeretnék beszámolni róluk.

vizjel2.png

Ne maradj le semmiről! Kövesd a blogot: Facebook, YouTube, Instagram

A bejegyzés trackback címe:

https://pusztulat.blog.hu/api/trackback/id/tr10014273629

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása