Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Pusztulat

Alien tanyázik a kísértethotelben

Hotel Via, Keszthely

2018. augusztus 20. - Indián János

Pár éve még Keszthely büszke ékköveinek egyike volt, ma már felhős időben kimondottan para, ahogy a szomorú fűzfák fölé csúcsosodik a szebb napokat látott Hotel Via. Az 1976-ban épült szálloda kapuja közvetlenül a Balaton mentén kanyargó parkosított sétányra nyílik, tehát egy igen kellemes, a turisták körében népszerű helyen található, mégis kihasználatlanul, elhagyatottan áll. Kitört ablakai sötét tekintettel bámulják a Balatont, és a sétányon bicikliző, kutyát sétáltató vagy fagyit nyalva lézengő turistákat. A horgászok csak a fejüket csóválják, mikor a válluk mögött az épületre sandítanak, és sűrű sóhajok közepette ecsetelik, hogy mennyire elszomorítja őket ez a látvány.

via_1.jpg

A Hotel Via az évek során népszerű üdülőhelyből a vandalizmus fellegvárává vált. Már odakint, az épület körül szerteszét heverő, kitört lábú székek és asztalok, ajtó- és ablakmaradványok, széttört tányérok, valamint sok egyéb tárgy, aminek normális esetben nem az udvaron lenne a helye, előrevetíti, hogy mire is lehet számítani a falak túloldalán. A főbejárathoz meg kell kerülni az épületet, de a Balaton irányából, a terasz felől is be lehet jutni. A küszöböt átlépve kísérteties félhomály fogad, amelyben kirajzolódnak a még megmaradt bútorok sziluettjei. Fejre állt asztalok és székek lábai szúrnak a levegőbe, a földön pedig ripityára tört étkészletek kirakós játékhoz hasonló, apró darabkái hevernek. Olyan az egész, mintha egy különösen dühös poltergeist forgatta volna fel a helyet, és űzte volna el annak lakóit, sok-sok évvel ezelőtt.

Egyik irányban irodák, a recepció és a csúnyán leamortizált bár, a másikban pedig a konyhába nyíló ajtó, míg középen jó nagy üres tér tátong – kizárásos alapon ez, Ill. az innen nyíló terasz funkcionálhatott ebédlőként. A felsőbb szintekre egy alaposan eltorlaszolt lépcső vezet, viszont akinek nincs kedve megmászni a szeméthegyeket, az választhatja a tűzlépcsőt is. Ami hamar feltűnik, hogy gyakorlatilag a padló minden négyzetcentiméterét törmelék és üvegszilánk borítja, így valamennyi lépésünk hangos ropogással teszi még kísértetiesebbé az élményt.

via_kocsisandras.jpgMi folyik itt, Keszthelyen?

Utolsó üzemeltetője tavaly a Monitor Magazinnak árulta el, hogy 2015-ben egy tulajdonosváltás miatt nem hosszabbították meg a bérleti szerződését. „Éreztük, hogy valami nem stimmel, míg egyszer csak a tulajdonosok képviselője közölte, hogy új vevője akadt a szállodának, ám konkrét nevet nem mondott – árulta el Kocsis András. – Úgy hírlett, ötcsillagos hotel lesz a Viából.” Ma már tudjuk, hogy a Mészáros Lőrinchez közel álló Szíjj László vásárolta meg a szállodát, ötcsillagos hotel helyett viszont a vandálok játszóháza lett, és semmilyen jel nem utal arra, hogy ez a közeljövőben megváltozna.  

(Kép: Monitor Magazin, forrás: Monitor Magazin, 444.hu)

Aki látott már legalább egy horrorfilmet, biztosan találkozott az alábbi párbeszéddel:
- Te is hallottad ezt?
- Biztos csak a szél volt.
És aki látott már legalább egy horrorfilmet, azt is tudja, hogy sohasem a szél volt. A Viában viszont – mivel szinte az összes ablakot kitörték – tényleg elég nagy a huzat, így ha önmagában még nem lenne elég ijesztő az épület különböző pontjairól jövő, nyikorgó és csapkodó zajok kavalkádja, néhányszor bizony kőkeményen bevágódott mögöttem az ajtó. 

A szobák egymásra licitálnak abban, hogy melyiket sikerült jobban feldúlni: leszaggatott függönyök, összetört tévék, feldöntött szekrények, széthasogatott ágyak, falakból kitépett kábelek, a szobákhoz tartozó fürdőkben szétvert vécék és mosdókagylók, valamint a falakra fújt, igénytelen firkák és angol dalszövegek rosszul idézett részletei tükrözik vissza a vandálok lelkivilágának különböző mélységeit. A szagból, valamint a padlószőnyegen éktelenkedő foltokból ítélve ráadásul legalább az egyikük vizelettartási gondokkal küzdhetett. Vagy csak egy hajléktalan jelölte meg a területét, és akarja ezzel a technikával távol tartani a konkurenciát. Ki tudja? Az erkélyeken egyébként hegyekben áll a szemét. Amit csak elbírtak, azt kihajították a zárt ablakon, egyes esetekben pedig sanszos, hogy utána vissza is hajították a szobába.

via_3.jpg

Sajnos a vandálok viselkedése az előember fejlődési mintáját követve elkerülhetetlenné tette, hogy előbb-utóbb felfedezzék a tüzet, ennek pedig az egyik szoba látta kárát. Hogy véletlen vagy szándékos gyújtogatás okozta-e a tüzet, arról semmilyen információt nem találtam. Mindenesetre a látvány döbbenetes: kormos falak és elszenesedett bútorok maradványai feketednek az ablakon beáramló napfényben. Az ágyakból csak a rugók maradtak meg és a szobához tartozó erkély, valamint a fürdő és a folyosó egy része is megpörkölődött. 

Kattints a képre a galéria megnyitásához (23 db kép)

A folyosókon gondosan elszórt tárgyak nehezítik meg a közlekedést. A földön, amerre csak a szem ellát, összetaposott, régi papírok hevernek. Tervrajzok, bejelentőlapok, szállítólevelek, hitelszámlák, átvételi elismervények és sok más dokumentum, egészen a ’80-as évekig visszamenőleg. És ha már ’80-as évek, az egyik emeleten a több tonna papír között igazi kincsek rejtőznek: gyöngyszemek a VHS-korszakból, azaz a rongyosra másolt és nézett videokazetták fénykorából.

Ha esetleg nyaraltál a Viában, és valami teljesen más filmet néztél, nyugodtan jöhetnek a címek kommentben.

Találtam egy „Video Híradó” feliratú táblát, amire elvileg minden héten kiírták, hogy mikor melyik filmet fogják lejátszani, és még röviden azt is odarittyentették, hogy miről szólnak. Az adást a vendégek a szobákhoz tartozó tévék utolsó csatornáján érhették el, valamint a közösségi helyiségekben is meg lehetett nézni. Erről a tábláról derül ki az is, hogy az első emeleten volt egy könyvtár. 

via_37.jpg

A viszonylag épen maradt szobákat átmeneti szállásnak használhatják gyaníthatóan tinédzserek – legalábbis az eldobált energiaitalos dobozok, chipses zacskók és kotonok erre utalnak. Akadt olyan szoba, ahol már szinte rend volt, vagy inkább csak valami törekvés a rendre, hiszen minden szemetet egy sarokba szórtak. Máshol egy hűtőbe rejtett, üres borosüveg és két pohár őrizte egy „romantikus” este emlékét. A legfelső szintre matracokat hurcoltak, de nem (vagy nem csak) olyan kis zugokba gyömöszölték, ahová a hajléktalanok fészkelik be magukat, hanem a príma kilátással bíró tágas termekben vannak katonás sorba rendezve, mint egy olcsón megúszott osztálykiránduláson.

via_35.jpg

Ha meg akarjuk tudni, hogy milyen szabadtéri lehetőségeket kínált a Via, akkor nincs mese, kénytelenek vagyunk belevetni magunkat a térdig érő gazba. Teniszpálya, focipálya, pingpong-asztalok és mini golfpálya nyomai fedezhetők fel a susnyásban, és ha még beljebb nyomulunk a sűrűjébe, egy fedett teraszú büfét is találhatunk a fák között. A büfét persze a hotelhez hasonló stílusban rendezték át a vandálok.

via_8.jpg

Az elmúlt hetekben négyszer jártam a hotelben, ebből kétszer tartózkodtak ott rajtam kívül mások is. Bár látni senkit nem láttam, az árulkodó zörejek és a visszhangzó nevetések erre engedtek következtetni. Sőt, egyszer még valami zenét is hallottam. Nem teljesen néptelen tehát a hotel, néhány hívatlan vendége akad olykor. Az egyetlen dolog, amit a visszatéréseim kapcsán érdemes megemlíteni, hogy az egyik videokazetta – de mindig csak az az egy – nem a többi között volt, hanem minden egyes alkalommal a hotel más-más pontján bukkantam rá. A film az Alien 1. része volt, amire mellesleg a bejegyzés pofátlanul clickbait címében is utaltam. Ez a jelenség pedig két dolgot jelenthet:
1. Csak a látogatók szórakoztak.
2. Az idegenek akartak ily módon kapcsolatba lépni velem.
Sajnos ez egyelőre rejtély marad, ahogy az is, hogy mikor lesz a Viából ötcsillagos szálloda.

ETÉÉ (Egy Totál Érdektelen Észrevétel): A menetlevelek szerint a hotel tulajdonában volt egy Barkas, aminek a rendszáma úgy kezdődik, hogy ASS.

UPDATE: 2 db kiegészítő képcsokor.

Kattints a képre a galéria megnyitásához

Kattints a képre a galéria megnyitásához

 

vizjel2.png

Ne maradj le semmiről! Kövesd a blogot: Facebook, YouTube, Instagram

A bejegyzés trackback címe:

https://pusztulat.blog.hu/api/trackback/id/tr8914131841

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kiskutyauto 2018.08.21. 17:58:43

Vagy az is lehet, hogy a hotel kísértete(i) vonzódnak az alienek-hez és ezért rakják át hol ide, hol oda.. Amúgy pedig A VANDÁLOKAT CSAK NE TESSÉK SZIDNI BÍRÁLNI, LESZÓLNI! A vandálkodásnak két fő oka van. 1. akiknek a felelőssége és kötelesség lenne üzemeltetni védeni a romos hotelt (MERT VAN ILYEN!!), hiszen nem senki földje, mert akkor odamegyek most és lefoglalom magamnak bazdmeg... AZ BASZIK AZ EGÉSZRE ÉS EBEK HARMINCADÁRA HAGYTA!!!! Tehát legelőbb ezt a személyt illetve céget, hivatalt tessék szidni.
2. a vandálok egy része alkoholista drogos, ezek azért nem hibások mert a szer csinálja bennük e tetteket és nem ők tudatosan kitervelten rongálnak, a másik részük pedig hajléktalan ugyebár (illetve bolond hajléktalan és e három különféle elegye, hiszen a legtöbb homeless alkesz és vagy bolond is és teljesen mindegy hogy mitől bolondult meg, mondjuk sok kemikáliától amit kínjában magába tömött illetve az élethelyzettől...)... Namost azon esetleg el kéne gondolkodni a finom igényes nagyuraknak (és ez arra is vonatkozik, aki drága kocsival odalejtett a helyszínre, drága kaját rohasztva a beleiben, drága kamerával habzó szájjal hőzöngve a vandálokra, felvételt készít a helyszínről; hogy ezek a nyomorult emberek A TÁRSADALOM ÉS CIVILIZÁCIÓ VESZTESEI, ÉS NAGY RÉSZÜK ÖNHIBÁJÁN KÍVÜL ÉS MÉLTATLANUL... még jó, hogy gyűlölik a luxus és gazdagság egyik szimbólumát a hotelt, mint olyat, még jó hogy kiélik eme érzelmüket és mindent széttörnek, én is érzek erre késztetést (holott nem vagyok utcán... legalábbis még...).
Az emberek többsége főleg ilyen elfuserált, igazságtalan, aljas rablógyilkos elittel bíró nyomortelepeken, mint hazánk gyűlöli az elitet s vele a luxust, a fényűzést és a gazadagokat; eleve HOTELRŐL NEM IS ÁLMODIK (túl azon hogy be sem engedik, pénze nincs soha a az életében hogy eltöltsön egy hotelben egy nyaralást illetve szabadságot, max kemping, panzió, magánbérlemény és faluház játszik (de többségüknek elutazni sincs pénze soha) illetve rokonságnál szállás... a Hotel eleve az élősködő tömegnyomorító rablógyilkos elit terepe... persze hogy rombolják... ahogy a kastélyokat is rombolták, amiket elhagytak és védtelenül hagytak... Teljesen megérthető, bár nyilván nem elfogadható viselkedés. Nyilván én nem rombolnék (mégha érzem a késztetést mint írtam), mert sajnálnám az adott dolgokat (inkább akkor már ellopnám), de drog (illetve alkohol, ami szintén drog ugyebár) hatása alatt, már én sem biztos, hogy tudnám magam türtőztetni... tehát akiben van egy deka empátia legalább (TEHÁT MÉLTÓ AZ EMBER JELZŐRE NÉMIKÉPP), az nagyonis meg tudja érteni a motivációját az ilyen vandálságnak... hiszen általában a legtöbb perifériára csúszott szerencsétlen nem agysebész, sem főügyész volt (bár ez is vicces, mert a mi főügyészünk az ország egyik legnagyobb hazaáruló, maffiózó dilettáns idióta patkánya, tehát még ez a poszt sem garancia semmire...)... hát röviden ennyit ehhez...

szmoker (Homo Trollicus) 2018.08.21. 19:04:18

Majd Lölő felújítja a pénzünkből.

nick papagiorgo 2018.08.21. 21:03:37

@kiskutyauto:
"tehát akiben van egy deka empátia legalább (TEHÁT MÉLTÓ AZ EMBER JELZŐRE NÉMIKÉPP), az nagyonis meg tudja érteni a motivációját az ilyen vandálságnak."

Ne haragudj, de sajnos nem.

Nagyon sajnálatos, ha valaki alkoholista, netán drogos - láthatólag Te nem ismersz ilyeneket. Mert ezek inkább behúzódnak valahová, "kuckósítják", és benne laknak. Nem az a lényeg, hogy minél hamarabb lepattanjon a kecó, hanem hogy ők minél tovább lakhassanak ott, békességben. Ezt nem promotálja, ha az ember a szobák bútorait pl. fényes nappal kihajigálja az erkélyen, mert az ott lakni kívánó alkoholista/drogos csak a karhatalom figyelmét hívja fel magára, amit amúgy nem akar. Budapesten se szedik szét az aluljárókat pl.

A vandálság az teljesen más dolog. Az céltalan pusztítás. Ezt itt, a képeken, vélhetően se nem alkoholista, se nem drogos tizenévesek követték el, akik fejben elég gyerekek még és szerintük "ez menő", nem "igazi" alkoholisták, vagy drogosok.

kiskutyauto 2018.08.21. 21:25:03

@nick papagiorgo: NE haragudj, de sajnos nem. Nem értetted meg amit írtam. Nyilván konkrét effektiv és közvetlen cél valóban nincs, ilyen aspektusban mondhatjuk hogy céltalan pusztítás, rombolás, rongálás. De ad egy, hat nem tudjuk soha kik csinálják, csinálták, csak ritkán buknak le, ergo nem tudhatod, hogy volt-e köztük drogos, piás, hómlessz vagy sem, de amúgy ez kevésbé lényeges. A lényeg, az és itt megint azt írhatom, ha van benned emberség és empátia, tehát EMBER vagy, akkor meg kell értsd, hogy túl azon hogy a valós motivációt nem tudod, nem tudhatod, csak spekulálsz... Egyet tudhatunk, hogy ABNORMÁLIS DOLOG! Igaz? Ebben egyetértünk. Továbbá biztos hogy van oka! Elégedett, kielégített, kellemes életű, boldog ember nem rongál, nem vált ki belőle ilyen érzelmet egy elhagyott luxus (vagy akár kevésbé luxus) épület, márpedig akiben ilyen indulatok vannak az vagy elmebeteg, tehát nem tehet róla, vagy pedig valamilyen frusztráció dolgozik benne pl az hogy életében még nem bírt kivenni egy hotelben egy szobát még egy olcsóbbat sem vagy középszinten él és néha eljut hotelbe, de látja, hogy azt az életszínvonalat, azt a költést ahogy a gazdagok a drága szobákban, bárokban költekeznek, nem tudja elérni... De nem kell ilyen konkrét, elég ha nap mint nap folyamatosan sérül és frusztrálódik, látva egyik oldalon a pofátlan dőzsölést, másik oldalon a reménytelen és elkeserítő tömegnyomort... Ezek a sérülések, frusztrációk gyökeret vernek a mélypszichében és ott maradnak, ilyen helyzetben kirobbanhatnak. A hotel megismétlem a gazdagsághoz, az elithez tartozik, legalábbis hazánkban, mind tulajdonosi szinten, mind igénybevevők szintjén. Luxus dolog, kb mint a taxi. Az átlagember is fogát szívva, nagy ritkán talán megengedi magának, igencsak kiszámolgatva hogy mit és hogy. Ez normális? Nem az lenne normális, hogy BÁRMELY EMBER EGY ORSZÁGBAN BÁRMIKOR, HA ÚGY DÖNT, ÚGY SZOTTYAN KEDVE, LEGALÁBB EGY-KÉT NAPRA KÉNYELMESEN NYUGODTAN KIVEHESSEN EGY SZOBÁT, ÚGY HOGY SEMMI EXTRA TERHET NE JELENTSEN SZÁMÁRA (ahogy ez fejlett nyugati országokban jellemző)... MIvel úgy kb náci holokauszt jellegű világban élünk, olyan pofátlan aljas megalázó és TÖMEGGYILKOS hatású különbségeket tesz lehetővé ember és ember közt a civilizáció illetve a társadalmak, ami ha valaki belegondol, elviselhetetlen, felháborító, vérlázító és tűrhetetlen, ezért frusztrált mindenki (a gazdag is, hiszen pontosan tudja, hogy morálisan nem méltó a javaira, míg egyetlen éhes száj is van a bolygón... meg amúgy sem....), tehát valahogy kompenzál, levezet mindenki, ki vérmérséklete szerint, és ötlete szerint. Ha épp elkerül egy ilyen helyre, akkor esetleg ez a kicsírázott frusztráció mag szárba szökken és törni-zúzni kezd; a pszichopata persze élvezi, bármelyik oldalon is áll, ha áldozati oldalon akkor kéjjel rombol, ha az élősködők oldalán kéjjel kelt irigységet és provokál. Mindkétféle ember SÚLYOS BETEG, nem tudja mit csinál, nem hibáztatható, lényegében egy torz beteges helyzet teszi beteggé... Ettől független teljesen nyugodt lehetsz, hogy aki ilyet csinál és lebukik, azt nagyon meg fogják büntetni továbbra is. Ilyen érzékeny és szofisztikált empátia-rendszer valószínűleg még több száz év múlva fog működni az igazságszolgáltatás... tehát most boldog lehet minden bosszúszomjas (morálisan a rombolóval legalábbis egy szinten levő), hőzöngő, a törvény teljes szigorával súlyt le rájuk....

BiG74 Bodri 2018.08.21. 22:59:47

A vandál rombolás, az vandál rombolás, pusztítás, tönkretétel. Végrehajtói semmiféle empátiára ne számítsanak normális emberektől.

Péter Giczy 2018.08.31. 17:41:10

A vandalizmus lehet, hogy drogosok, lehet, hogy hajléktalan részegesek, lehet, hogy felelőtlen fiatalok műve. DE AZ EBEK HARMINCADJÁRA HAGYOTT ÉPÜLET ÉS BERENDEZÉSE, AZ ELLÁTANDÓ FELADATTAL EGYÜTTESEN JELLEMZŐ A MAI MAGYAORSZÁG, ÉS BENNE KESZTHELY ÉS A BALATON LEMÉSZÉRLÁSÁRA. Majd közpénzből, uniós támogatás lenyúlásával a legalsó "FELSŐ TÍZEZER", A PÓRNÉPTŐL ELZÁRT MAGÁN-BIRTOKKÁ LESZ, mint a felcsúti alcsutka banditái az egész országban teszik.

scavengario 2018.09.07. 07:26:02

" Luxus dolog, kb mint a taxi. "
Szerinted a taxi luxus?

scavengario 2018.09.07. 07:35:23

"Elégedett, kielégített, kellemes életű, boldog ember nem rongál, nem vált ki belőle ilyen érzelmet egy elhagyott luxus (vagy akár kevésbé luxus) épület,"
Ó, egyem a szíved, nem láttál még közelről tiniket? Pont a luxus az, ami visszatartja őket. Ha egy iskolapad vadonat új, hibátlan és tiszta, akkor kisebb az esélye annak, hogy ráfirkálnak, rákarcolnak valamit akár unalomból is. Viszont ahogy rákerül egy ilyen firka, rögtön megugrik az esélye annak, hogy több is kerül rá.
Az elhagyatott épület érdekes, felfedezni való, ráadásul azt az érzetet kelti, hogy nem kell senkinek, nincs gazdája, így ki lehet próbálni új viselkedési mintákat rajta. Mint pl. a rongálást, mert amúgy a "civilizációban" nincs mit megrongálni, minden valakié, mindenre vigyázni kell. Ennyire egyszerű.
A luxus és a frusztráció kapcsolatának elemzéséhez külön gratulálok, szerintem ez belső indíttatás, inkább te érzed ezt. Mennyit keresel, hogy így érzel?
süti beállítások módosítása