Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Pusztulat

Egy elveszett falu utolsó emléke

A béndekpusztai templom és templomrom

2018. augusztus 08. - Indián János

Béndekpuszta tipikusan az a fajta település, amit nem nagyon érdemes a térképen keresni, mivel nincs is rajta. Történt ugyanis, hogy miután az utolsó lakója 1983-ban elhagyta, a falu házait lebontották, és az utolsó tégláig elhordták. Amit az ember elhagyott, azt a természet birtokba vette, és Béndekpuszta szépen lassan beleolvadt a somogyi rengetegbe. De nem tűnt el nyomtalanul, és nem merült feledésbe. Emlékét máig őrzi egy kis klasszicista templom és egy középkori templom romjai.

bendek_1.jpg

Béndekpuszta legegyszerűbben egy kis falu, Hács irányából érhető el, egy földúton keresztül, ami az erdőn át kanyarog. Megközelítése esős időben kizárólag gyalog lehetséges, és akkor is csak a gumicsizma szerelmeseinek és a szenvedélyes dagonyázóknak ajánlott, akik nem riadnak vissza attól, ha térdig süppednek a ragacsos sárba. Száraz időben elméletileg autóval is járható a földút, de a mély traktornyomokat és az útra lógó ágakat elnézve én ezt csak fogcsikorgatva jelenteném ki.

bendek_2.jpg

A fák törzsére festett jelzések vezetnek el minket a néhai falut jelző tábláig, ahol hirtelen nemcsak a táj képe változik meg, hanem annak légköre is. A sűrű erdő zöldjéből egy olyan dombhoz érünk, amit az elvadult növényzet helyett száraz falevelek rozsdaszínű takarója borít. Ennek a dombnak a tetején magasodik az újkori templom vakolatlan, csupasz tornya. A néma csendbe borult erdőben szinte fülsértő, ahogy az elszáradt, halott falevelek ropognak, zörögnek, susognak a lábunk alatt. Én egy júliusi napon jártam ott, és látogatásomkor nem tudtam nem észrevenni, hogy milyen lehangoló légkör lengi át a helyet. Bár nagyon szép időt fogtam ki, csak még barátságtalanabbá, sápadtabbá váltak a templom nyers téglafalai, ahogy megmártóztak a vakító napfényben.

Történeti áttekintés

bendek_ermek.jpg

Béndekpuszta feltehetően már az ókorban lakott volt, legalábbis erre utalnak azok a II. századi római ezüst pénzérmék, amiket a régészek találtak a környéken. A falu legkorábbi írásos emléke egy 1237-es felsorolás, ami a somogyi főesperesség 176 plébániája mellett említi a béndeki plébániát is.
A falut meglehetősen sok csapás érte az idők során. Először a XIII. században néptelenedett el, majd miután újra betelepült, a XVI. században számos fegyveres támadás érte a törökök részéről. Ekkor pusztult el a régi templom is. A legenda szerint 1590 körül, egy török portya alkalmával a falu lakosságának nagy része a templomba menekülve
keresett menedéket, ám a törökök kiszúrták őket, és rájuk gyújtották a tetőt. Mindenki bennégett. Akik kint maradtak, azokat kardélre hányták. Néhány szerencsésnek sikerült elmenekülnie, de ők már nem tértek vissza, így Béndek újra elnéptelenedett.
A XVIII. században a település főleg cselédeknek adott otthont, a XIX. század közepén egy nagyobb mérvű, szervezett betelepítés során németeket és magyarokat költöztettek be. Ekkor épült az új templom is. A XX. század végére halt ki végleg a falu.


(kép, forrás: Hács története – HuPont.hu)

A településen két kastély is állt valaha, egyik a Niczky, másik a Kacskovics család birtokában. Bár a különböző források mást és mást említenek, az biztos, hogy e két család közül az egyik építtette a kis klasszicista templomot 1857-ben. (A kastélyokat egyébként szétlopkodták, majd engedély nélkül lebontották, végül az anyagukat is szétlopkodták, így ma már csak hűlt helyüket találhatjuk.) Bár a kápolnát az 1970-es évek óta nem használják, mégis vannak, akik nem hagyják, hogy az enyészet martalékává váljon. Az elszármazottak adományaiból időnként apróbb felújításokat végeznek rajta. A tetőt évekkel ezelőtt felújították, az épület belsejét pedig kimeszelték, és jelenleg rácsokkal próbálják óvni a vandáloktól, így bemenni nem lehet, csak bekukkantani, de amúgy sincs bent túl sok látnivaló.

bendek_7.jpg

Az ajtóval szemben egy oltár, előtte pedig egy váza és egy gyertyatartó áll a töredezett járólapokon. Oldalt, egy kis helyiségben törmelék, szivacsok, elszáradt virágok, egy vödörnyi mécses és egyéb apróságok mellett emberi csontok merednek ránk (feltételezésem szerint nem ez lesz a végső helyük). Ezek a csontok elvileg a középkorból maradtak fenn, és azoknak az egykori béndekpusztai lakosoknak a maradványai, akik a régi templomban lelték halálukat a fent említett török portya során.

bendek_5.jpg

A régi, szerencsétlenül járt templom romjait hátul, a klasszicista kápolnát megkerülve találjuk. Feltehetően a XII. vagy a XIII. században épült, gótikus stílusban. Az egyhajós épületből mindössze a boltív és az oldalfalak töredékei maradtak meg.

A régészek az 1950-es, 60-as években végeztek a környéken feltárásokat, melyek során edényégető kemencékre és egy V. századi germán falu temetőjére bukkantak. A sírokban a csontok mellett ékszereket és aranyat is találtak. Az egyik legfontosabb lelet pedig egy IV. századi agyag cseréptábla töredék, melyen egy gót nyelvű bibliafordítás részlete olvasható.

A kápolnák körül itt-ott régi sírkövek merednek elő a földből. Ezek némelyikét a mai napig gondozzák, látogatják. Az elszármazottak pedig – elvileg – évente egyszer visszatérnek, hogy a béndeki búcsú idején, azaz minden év szeptemberének harmadik szombatján emlékezzenek meg a néhai faluról. Ilyenkor a klasszicista templomnál istentiszteletet is tartanak. Az év maradék 364 napján azonban a béndekpusztai klasszicista templom és a gótikus templomrom kihasználatlanul, magányosan áll a somogyi erdő mélyén.

forrás: Hács története – HuPont.hu (Író/szerkesztő: Kubik György)

 ETÉÉ (Egy Totál Érdektelen Észrevétel): A rom falának egyik üregébe a turisták aprópénzt rejtettek, összesen 50 Ft-ot.

 

vizjel2.png

Ne maradj le semmiről! Kövesd a blogot: Facebook, YouTube, Instagram

A bejegyzés trackback címe:

https://pusztulat.blog.hu/api/trackback/id/tr4514153979

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2018.08.09. 19:05:19

Egy kicsit rácáfolnék arra, amit írtál, mert megnéztem a 8 éve készített képeimet és azt kell mondanom, hogy a templomot, még ha nagyon lassan is, de egyra jobb állapotba hozzák. Messze nem nézett ki a templom ilyen jól akkoriban. Szóval ezzel folyamatosan foglalkoznak és javítgatják.

Gondolom, ahogy erejük és pénztárcájuk engedi.

Indián János · https://pusztulat.blog.hu/ 2018.08.09. 19:15:56

@agyramegy: "Az elszármazottak adományaiból időnként apróbb felújításokat végeznek rajta."
Azt hiszem, pont 8-9 éve kezdték meg a felújítást. Nem láttam, milyen volt előtte, most jártam ott először, de akad még munka bőven.
Én azt sajnáltam nagyon, hogy nem lehetett bemenni, és mindent csak bezsúfoltak a rácsok mögé. Eléggé kiábrándító volt. Mondjuk, ha épp valami új, javító munkálatra készülnek, akkor érthető.

2018.08.09. 19:29:11

Az írás és a képek jók, de a rosszindulatú, taszító légkör nem tetszik. Sokaknak ott volt az otthona, regiment jó emlék is társulhat, társulhatott ahhoz a légkörhöz.

Indián János · https://pusztulat.blog.hu/ 2018.08.09. 19:36:27

@valaki nagyon más: már más is megjegyezte ezt, úgyhogy átírtam 'lehangoló'-ra, ami viszont egy elég pontos szó rá. Több ismerősöm is járt ott, és amikor beszélgettünk róla, a légkör mindig előjött, hogy mennyire negatív és szomorú, és egyszerűen rossz érzés pár percnél tovább ott lenni. És ezt az is érzi, aki nem ismeri a falu múltját. De ehhez tényleg ott kell lenni.

Ayuamarca 2018.08.09. 20:02:34

Nagyon tetszik, csak így tovább! Fel vagy véve kedvencek közé :)

2018.08.09. 20:38:20

Az, hogy egy település elhagyatottá válik idővel, főleg ilyen kieső helyen az szerintem teljesen normális. Nincs ezzel gond. Én messze nem érzem nyomasztónak ezt, mert aki a templom alatti területen sétál nagyon érdekes dolgokat figyelhet meg.

Meg lehet találni a régmúlt kertjeit, mert az erdő közepén feltűnnek a gyümölcs fák, ami egy somogyi helyen nem annyira jellemző, főként hosszas erdei séta, vagy kocsikázás után.

Mi kocsival egész sokáig be tudtunk menni anno, ezek szerint nagyon sokat változott már a terület, ami persze nem meglepő, hiszen a természet visszafoglalja, ami az övé volt.

Én még be tudtam menni a templomba, sőt, fel tudtunk menni a felső szintre is. De akkor még nem volt ilyen szépen rendbe rakva, hiányzik az ajtó feletti kereszt is a képeimen, ráadásul sokkal jobban le van még pusztulva az egész, de akkor már a tető új volt és szép.

scsaba1 2018.08.09. 20:41:27

@Indián János:

Szerintem ez a hangulat majdnem az összes haldokló vagy már elpusztult falura igaz. De akár egy elpusztult omladozó tanyaépületre is, ahol még látszik a faragás az ajtón, a hengerelt fal mintázata, egy-két ottmaradt tárgy, amit már ellopni sem volt érdemes... Érződik, hogy ott valaha emberek éltek: sírtak, nevettek vagy éppen bölcsőt ringattak majd meghaltak. Majd magára maradt a ház és lassan az is megindult a pusztulás útján.

Egyébként lehet tudni, hogy miért néptelenedett el a falu?

Indián János · https://pusztulat.blog.hu/ 2018.08.09. 20:53:00

@scsaba1: Egyszerűen elköltözött mindenki. Áttelepültek a közeli nagyobb falvakba, városokba, leginkább Hácsra és Lengyeltótiba.

sZulamith 2018.08.09. 21:36:54

Kicsit meghatott az irás, mert az elmúlásra emlékeztet, még akkor is ha az emlékezők jóvoltából itt, elhúzódik.

Limaden 2018.08.09. 21:42:26

De jó kis írás volt, köszönöm! Meghoztad a kedvem a látogatáshoz, talán valamikor ősszel sort is kerítek rá. Mintha korábban hallottam már volna a település nevét, de eddig nem néztem utána, erre most kiderül, hogy tőlem (Boglár) szó szerint csak egy köpésre van. :)

Amúgy a furcsa hangulat szerintem teljesen érthető. Tekintve a hely történelmét, biztosan erősen dolgozik a genius loci, de ezzel nincs is semmi gond.

2018.08.09. 22:10:34

@Indián János: Köszönöm ahogy javítást és a magyarázatot, ami könnyebbé tette, hogy megértsem a hely hangulatát, ami így már teljesen elfogadható, érthető.

2018.08.09. 22:13:01

Hülye mobil, "ahogy" helyett csak "a" van.

Lovrin 2018.08.09. 22:59:25

@agyramegy: Szegedtől-Makótól nem messze de a határ romániai oldalán van Bolgártelep. Szabályos sakktáblás telepített falu volt, műholdképen látszik mekkora volt, látszanak a házhelyek. Már csak 20-an lakják, állítólag van pár magyar is ott.

Zsömle 2018.08.10. 08:47:53

@agyramegy:

Konkrétan:
Nagygéc (Szabolcs-Szatmár-Bereg, határ mellett)
www.geocaching.hu/caches.geo?id=1652

Derenk (Borsod-Abaúj-Zemplén, határ mellett)
www.geocaching.hu/caches.geo?id=383

Érdemes a történetüket is elolvasni, egyiknek sem volt olyan "békés" a kiürülése, mint Béndekpusztának.

ügyelő 2018.08.10. 09:43:23

Hasonló, elnéptelenedett település Gánt- Kápolnapuszta, bár itt még egy ember élt a 70-es években. Nagyon szomorú a település története :(

Indián János · https://pusztulat.blog.hu/ 2018.08.10. 14:17:06

Nagyon köszönöm a tippeket, javaslatokat, véleményeket, lájkokat meg mindent, az Indexnek pedig a kiemelést :)

Rich.mond 2018.08.10. 14:25:16

ahonnan én származom (Lónya-Bereg), még élnek a faluk, de anno mindegyik ház lakott volt, most talán a fele, vagy annyi sem. És tényleg én is érzek ilyenkor valami mérhetetlen szomorúságot

kolomparlole1114 2018.08.10. 16:28:00

A 21. században már semmi nem indokolja a kisfalvakat, nem kell a föld mellett aludni, a traktor felszánt mindent. A vidéki lakkosságot be kéne költöztetni a városokba, hogy legyen gazdaságosan fenntartható iskola, kórház, stb. a számukra is. 3 emberért nem fognak internetet se kihúzni a pusztába.

Patkááány 2018.08.10. 17:47:18

@valaki nagyon más: attól még simán lehet rossz érzés ott lenni.

Mariann Ignáné Gregus 2018.08.12. 07:16:49

@kolomparlole1114: Ezen okok egyike sem elég arra hogy az alkotmányos jogaid egyik legfontosabbjában korlátozz egy embert.
De azt is leszűröm hozzászólásodból , hogy te nem élvezd a vidéki nyugalmat...

hev53 · http://hevesiz53.blogspot.com/ 2018.08.12. 09:28:53

@Dikusz: Derenk-ből turista látványosság lett. igaz belépőt MÉG nem szednek. A hangulata már nincs meg.
süti beállítások módosítása