Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Pusztulat

Elhagyatott bányászüdülő és kemping a Balatonnál 3/3

MÉV üdülő és kemping, Balatonkeresztúr

2019. augusztus 12. - Indián János

A beszámoló ennek a bejegyzésnek a folytatása.

Míg én tanácstalanul toporogtam a MÉV üdülő fáinak árnyékában, hirtelen zörögni kezdett a bokor, és Fülöp dugta ki a fejét a levelek sűrűjéből. A szemében izgatottság fénye pislákolt, mikor kimondta azt, amire egy ilyen nap után egyáltalán nem számítottam: - Azt hiszem, találtam még egy házat.

mev_haz_0.jpg

Tovább

Elhagyatott bányászüdülő és kemping a Balatonnál 2/3

MÉV üdülő és kemping, Balatonkeresztúr

A beszámoló ennek a bejegyzésnek a folytatása.

Kifelé menet a kemping hangulatától elvarázsolva majdnem nekiütköztem a lecövekelt Fülöpnek, aki összeszűkült szemekkel méregette az út túloldalán álló épületet. „Te, nekem az is olyan elhagyatottnak tűnik” – mondta, majd egyetértettünk abban, hogy semmit nem veszítünk, ha közelebbről is megnézzük, max. elzavar a biztiboy. Nem zavart el, mivel egy teremtett lélek se volt a telken. Hamar bizonyosságot nyert, hogy Fülöp bizony jól látta: ez az épületegyüttes is már hosszú évek óta elhagyatott lehet.

mev_2.jpg

Tovább

Elhagyatott bányászüdülő és kemping a Balatonnál 1/3

MÉV üdülő és kemping, Balatonkeresztúr

Eredetileg egyetlen bejegyzésben szerettem volna bemutatni 3 helyszínt, amelyek mindössze pár méterre fekszenek egymástól, de túl hosszú lett volna, ezért 3 részre bontva teszem közzé őket.

Aki Balatonberény irányából érkezik Balatonmáriafürdőre, az mindjárt Keresztúr csücskén egy valóságos urbex-paradicsomban találhatja magát. Vagy legalábbis még egy jó fél éve találhatta magát, amikor én jártam arra. Mostanában eléggé fel van túrva a Balatonpart, hiába tart már javában a strandszezon, nagyon sok helyen építkeznek (és fognak is még hetekig, amilyen tempóban haladnak), tehát elképzelhető, hogy ezt a szakaszt is megcsapta a felújítás szele. Amint lesz infóm róla, frissítem a posztot.

mev_kemp_1.jpg

Tovább

Pusztulat Extra #2 A legviccesebb nevű kastély

Festetics kiskastély, Fenékpuszta (Keszthely)

Picikét sántít a bejegyzés címe, ugyanis nem magát a kastélyt, hanem Keszthelynek azt a településrészét hívják Fenékpusztának, amelyen az épület áll, de mivel a homlokzaton hatalmas betűivel ott díszeleg a FENÉK szó, így talán megbocsátható a címválasztás. A pompázatos keszthelyi Festetics-kastélyt talán nem kell bemutatni senkinek, ám azt már jóval kevesebben tudják, hogy egy másik Festetics-kastély is van Keszthelyen, ami sokkal kisebb, és csak a szentlélek tartja össze roskadozó falait. 

fenekpuszta_1.JPG

Tovább

Ederics Horror - Az elátkozott kastély

Fekete-kastély, Balatonederics

Felébredt a blog hosszú téli álmából, és nem akármivel kezdjük az évet: Magyarország (egyik?) legkísértetiesebb épületét hoztam el nektek, melynek múltját rejtélyes halálesetek sorozata árnyékolja be. Sokak szerint a balatonedericsi Fekete-kastély ódon falai közt még ma is ott kísértenek az áldozatok kóborló lelkei, de az épületet övező vérfagyasztó események e nélkül is Edgar Allan Poe rémtörténeteit idézik.

fekete_kastely_ederics_1.jpg

Tovább

Játékok a padláson

Nevelőotthon, Zamárdi

Zamárdi elhagyatott nevelőotthonáról számos cikk és videó került fel a netre a közelmúltban, melyek elég kevés információt, ám annál több ellentmondást tartalmaznak, ami nem véletlen, hiszen alig néhány információmorzsa lelhető fel róla a világháló eldugott zugaiban. Így aztán én se fogom feltalálni a spanyolviaszt, csak megosztom veletek azt a csekély mértékű ismeretanyagot, amit az egykor itt élők hozzászólásaiból, a neten keringő dokumentumokból és a helyszínen talált papírokból szedtem össze. Nem lesz hosszú poszt, de cserébe kaptok egy jó nagy adag képet.

nev_1.jpg

Tovább

Pusztulat Extra #1 Magányos torony a semmi közepén

Pusztatorony, Somogyvámos

Ha Somogyvámosról bármi is beugrik az embernek, az általában a Krisna-völgy, mivel ebből a kis somogyi zsákfaluból nyílnak az Indiai Kulturális Központ és Biofarm kapui. A hazai Krisna-tudatú közösség Közép-Európa legnagyobb öko-közössége. Tagjai önfenntartó-önellátó életmódra törekszenek, hétköznapjaikba pedig bárki beleshet, aki hajlandó megfizetni a belépő árát (megéri). Az idén már a 25. születésnapját ünneplő farm folyamatosan bővül, épül és szépül, többek közt iskolával, étteremmel, templommal, tehenészettel, méhészettel, botanikus kerttel és dísztavakkal várja vendégeit. Somogyvámosnak azonban nem ez az egyetlen nevezetessége. Kevesen tudják, de itt található a megye egyik legfontosabb középkori műemléke is.

pusztatorony_0.jpg

Tovább

Hajléktalan-paradicsom a Balatonnál

Berva üdülő, Zamárdi

Még tervben se volt a blog, amikor ezt a helyet felfedeztem, és azóta is vissza akarok menni, de valahogy sose jön össze. Viszont mindenképpen szerettem volna beszámolót készíteni róla, mert annyira hangulatos volt, hogy még mindig élénken vibrál az emlékeimben. Tekerjük hát vissza az időt arra a fülledt júliusi napra, és lessünk be az egykori Berva üdülő kerítése mögé. 

berva_1.jpg

Tovább

Elhagyatott borospincék

Buzsák

A jellegzetes népművészeti hagyományairól híres Buzsák egy somogyi falu, ami a Balatontól kb. 15 km-re fekszik. Lakossága erősen fogyatkozik és rohamosan öregszik. Ez 2 fő okra vezethető vissza.
1. Az elmúlt évtizedekben számos család átköltözött a környező városokba, többek közt Fonyódra.
2. A fiatalok nagy része Budapestre, még nagyobb része külföldre vándorol.
A megüresedő házakat többnyire azok az idősebb külföldiek vásárolják fel és alakítják nyaralóvá, akik szívesen áztatják habtestüket a Balatonban vagy a szintén közeli Csisztafürdő gyógyvizében. Bár a falu a maga 1300 lakosával nem nevezhető nagynak, látnivalóban mégsem szűkölködik. Akad itt többek közt faluház, tájház, kápolna és templom is, valamint sok-sok borospince és présház. 

buzsak_1.jpg

Tovább

Ijesztő romhalmaz lett az egykori üdülőből

BHG üdülő, Keszthely

Volt egyszer egy Beloiannisz Híradástechnikai Gyár, és volt annak egy keszthelyi üdülője. Ebbe az üdülőbe jártak nyaralni a gyár dolgozói a családjukkal. Noha az épület nem túl nagy, és nem is a Balaton partján áll (bár nincs messze a Helikon Strandtól), a medencével, játszótérrel, sportpályákkal és zöld területekkel körülvett szálloda sok-sok családot gazdagíthatott életre szóló élményekkel a ’70-es évektől a ’90-es évek közepéig. A sztori folytatása onnan már sajnos kevésbé mesébe illő. A vállalat tönkrement, az üdülő pedig tolvajok, vandálok és hajléktalanok rezidenciája lett. Nyár elején ráadásul egy bűncselekmény kapcsán került be a hírekbe. 

bhg_1.jpg

Tovább
süti beállítások módosítása